András László: Köszönjük


„Köszönjük a Magyar Állam és az Európai Unió támogatását”
(Tábla Újpest vasúti megállónál)

Nem. Az adófizetők támogatták, akiknek ősei hajdan a magyar államot illetve az Európai Uniót megalkották. A MÁ, illetve az EU adófizetői által ennen képviseletükre megválasztott tisztségviselői csak eldöntötték, hogy mire fordítsák a pénzünket. Nekik ezt a döntést kell megköszönni. Esetleg. De: adunk be 100-at a közösbe, és megválasztottunk téged, hogy célszerűen, hatékonyan, igazságosan osszad el újra közöttünk, ami a miénk. Nem akarunk úgy járni, mint a két medvebocs a rókával meg a sajttal. De az alaphelyzet hasonló — a sajt a medvebocsoké. És talán a folytatás is hasonló…

Szóval ha elvégzed az újraelosztást, a dolgodat végzed. Értsd: Köszönjük a mozdonyvezetőnek, hogy elvezette a vonatot A-ból B-be. Köszönjük a péknek, hogy megsütötte ezt a kenyeret. Vagyis megköszönhetjük ugyan, hogy elvégzed azt, amivel megbíztunk, és amiért fizetést is kapsz, akár a pék vagy a mozdonyvezető, de a te esetedben az a különbség, hogy ezt mi tettük lehetővé. Hogy legyen mit megköszönnünk neked. Érted.

De mégis inkább jobb lenne nem köszöngetni jobbra-balra – úgy értem, népfelség, államalkotás, képviseleti demokrácia, vagy mi a lófasz.

Minden hatalom, inclusive a pénz forrása a nép. Mondjuk már nem sokáig, úgy öt perc múlva jönnek a gépek, az egyre nagyobb számú, egyre feleslegesebb tömeg helyett. Aminek — nekünk — még úgy öt perce van, hogy éljen a saját fontosságával, nélkülözhetetlenségi potenciáljával. Aztán vége.

Mondjuk én például még jól elvagyok addig az öt percig. De ekkora fölöslegessé vált rendszert, mint a jelenleg ismert világ, csak kataklizmák során keresztül lehet felszámolni. Az jön most. Akarom mondani öt perc múlva. Úgy értem, 50, max. 100 év. Max. 2 generáció. Unokáim pl. Az erő jön, az erőszak jön. „Baromi sokan vagyunk a földön / Hármunkból kettő tök felesleges” — énekelte az Esti Hírlap zenekar a ’80-as években. Most még feleslegesebb. Kellettek a termelők, kellettek a fogyasztók, kellettek a katonák, kellettek az anyák újabb termelőket, fogyasztókat, katonákat szülni. Van, aki már most sem kell. Kérdezz meg bárkit, megmondja, szerinte kik feleslegesek. Biztos van olyan, aki szerint például te.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük