Balajthy Ágnes Bodor Béla-díjas

A Bodor Béla-díjat 2013. végén alapította a 2010-ben elhunyt író, költő, kritikus családja: felesége, Tunyogi Erzsébet, és lánya, Bodor Emese. A Bodor Béla születésnapjához, február 24-éhez közeli napon átadott díj célja az, hogy elismerje az egyedi hangvételű, önálló gondolatokat megfogalmazó, 35 év alatti kritikusokat. A család által felkért szakmai kuratórium (Kemény István, Margócsy István, Németh Gábor, Szilágyi Zsófia) döntése alapján az első kitüntetett, 2014-ben, Lengyel Imre Zsolt volt, 2015-ben Zelei Dávid, 2016-ban pedig Sipos Balázs vehette át a díjat.

2018-ban a kuratórium úgy döntött, kikéri a kritikarovatok és az eddigi kitüntetettek véleményét, megkérdezi őket, kit javasolnának a díjra, majd a beérkezett javaslatokból választja ki a díjazottat. A kérdésre válaszolt az Alföld, az Élet és Irodalom, a Jelenkor, a Kalligram, a Kortárs, a Korunk, a Magyar Narancs, a Műút, a Tiszatáj, a litera.hu, a revizoronline, illetve Zelei Dávid, Lengyel Imre Zsolt, és Sipos Balázs.

A jelölések áttanulmányozása után a kuratórium, egyhangú szavazással, Balajthy Ágnesnek ítélte oda a Bodor Béla-díjat. Balajthy Ágnes 1987-ben született, Debrecenben él. Számos lapban publikál (Alföld, Tiszatáj, kulter, Műút), egyszerre figyel a magyar- és világirodalomra, a JAK Füzetek egyik szerkesztője. Ahogy a 2017-es év legjobb kritikáit szemléző Zelei Dávid (http://kulter.hu/2018/01/2017-kultkonyvkritikai-top-10/) írta Balajthy Ágnesnek a Tiszatáj 2017/6-os számában megjelent írásáról (http://tiszataj.bibl.u-szeged.hu/24077/1/tiszataj_2017_006.pdf): „Szövege sűrű, mint a jól sikerült tejbegríz: rengeteg információval ellát, és pontos képet ad arról, milyen jellegű szövegre is készüljünk Szilasi kötetét megvásárolván, de nem fekszi meg a gyomrunkat: igazi nyalánkság a nyárelős Tiszatájból.”

A díjat Bodor Béla családja a közeljövőben adja át Balajthy Ágnesnek.