friss műút

-ról, -ről

Palágyi Ildikó Brigitta

Palágyi Ildikó Brigitta

1976-ban született Kisvárdán, jelenleg Budapesten él, prózaíró. A JAK és a Hajtűkanyar írócsoport tagja. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció–magyar szakán végzett. Írásai többek között a Kalligram, A Vörös Postakocsi, Műút és a Prae folyóiratokban, valamint KULTer.hu és a Spanyolnátha irodalmi portálokon jelentek meg.

-tól, -től

Legfrissebb

A rovatból ajánljuk még

Nőtérfél

Palágyi Ildikó Brigitta: [ki vagy és miért jöttél]

2017. október 19.

Pofátlanság azt hinni, másoknak más élete van. Pofátlanság egy másik életet akarni. Pofátlanság egymás életét vágyni. Pofátlanság egy életben én vagy más lenni. Pofátlanság lenne ennyi erdélyi pálinka után folytatni. Pofátlanság.

Még hányszor bírok meghalni úgy, hogy közben élek, ezen gondolkozom. Már világosodik, de én nem világosodom. Felejtsd el, hogy voltam, vagyok, leszek. Nem én teremtek neked lélegzetet. Ez most nem tudom, hogy jött, nem is én voltam, mert hogy ebbeja szerelembe, bele lehet… — és itt a következő szó elején a hát mindig eszre cserélem.

Az alkohol fájdalomcsillapító és feszültségoldó, ezt az a doki mondta egy interjúban, a neve most nem jut az eszembe, akinek az arcát senki nem szeretné újév napján elsőként meglátni.

Nem szeretnélek többé látni. Mostantól a nevedet sem mondom ki. Úgy, mint Tudjukkiét.

Mintha az éjjel segédkeztem volna egy vérszerződésnél, jó kis pálinka-fesztivál volt ez. Emlékszem már, megtörtént. A szomszéd asztalnál ült néhány huszonéves fiú, miskolciak voltak, és jól összebarátkoztunk, még énekeltünk is. Az egyiküknek olyan szépet mondtam a szeretetről, hogy mit, már nem tudom, de ütős kis mondat lehetett, mert megkért, hogy csókoljam meg. Ő és a kisbarátja kötöttek vérszerződést, még mindig a szeretet jegyében, a barátságuk erejének bizonyítékául, és némi pálinka befolyása alatt. Hogy honnan, nem tudom, de egyszer csak előkerült egy tőr, amivel felkarcoltam a tenyerüket. Amikor a vér kibuggyant, férfiasan kezet fogtak. Így kell vér szerződni. A barátnőm is csókolózott, ő a másik sráccal. Meg is állapítottuk, hogy az erdélyi pálinkának csókolózás az utóhatása. A felismerésünk után néhány perccel egy Messenger-üzenetet kaptam erdélyi barátnőnktől, Cecitől, hogy őt is huszonéves fiúk üldözik a lánya szülinapján, és csókolózni akarnak.

Pofátlanság egy pálinka-fesztiválon az István, a királyt énekelni, de mindig ez a vége.

 

+1Oszd meg!Oszd meg!Oszd meg te is!

Szólj hozzá!