Nádas Péter nyerte az Aegon-díjat

Áramló emlékezet, egymásból induló és egymásba futó személyes történetek egy igazi nagyregényben — Nádas Péter Világló részletek című műve 2018-ban az Aegon Művészeti Díj nyertese.

“Megrendülve teszi le az ember ezt a több mint 1200 oldalas, két vaskos kötetre osztott monstrumot — azzal, hogy valami jelentős dologban volt része” — írja a Világló részletekről Radnóti Sándor, a zsűri elnöke.

Az idei a tizenharmadik Aegon Művészeti Díj. Magyarország legrangosabb, független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

2018: NÁDAS PÉTER — VILÁGLÓ RÉSZLETEK

“A legközelebbi, legkézenfekvőbb nyersanyag ebben az esetben én magam vagyok. Nem a fiktív szereplőim, velük foglalkoztam negyven vagy ötven évig, hanem én magam.” — mondja Nádas Péter Jánossy Lajosnak adott interjújában a Literán.

Nádas Péter díjazott könyve 12 évvel a Párhuzamos történetek után a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg. Sokműfajú nagypróza — memoár, családregény, mikrotörténetek, történelmi tabló, regény a regényben. Nádast az emlékek és az emlékezés érdekli — hogyan mesélhető el végül nem minden, ha mindenre emlékszik az elbeszélő? Ha gyermekkorától kezdve felfokozott érzékenységgel, mindenkinél többet látva ragadnak meg benne a részletek, és hívódnak elő rendezetlen és tetszőleges, vagy akaratlagos és rendezett módon?

A regény ideje a szerző életének első 14 éve, a magyar történelem egyik legnehezebb időszaka, 1942–56 között. A felnőtt Nádas néz vissza gyerekkorára. Felsejlik egy különleges, álomvilágban élő apa, egy fantasztikus nagymama, utcák, lakásbelsők, élmények, illatok, történetek az 1800-as évekig visszanyúlóan.

A SZAKMAI ZSŰRI

A hétfős szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Idén a zsűrielnök, Radnóti Sándor Széchenyi-díjas kritikus, művészetfilozófus, professor emeritus (ELTE) mellett Angyalosi Gergely Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Balajthy Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Diószegi Endre középiskolai irodalomtanár, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Tanári Tagozatának elnöke, Füle Ágnes kulturális szervező, blogger, Für Anikó színművész, Jászai-Mari díjas, Érdemes művész és Takács Ferenc irodalomtörténész, műfordító, író.

IRODALMI DÍJÁTADÓ GÁLAEST

Az Aegon Művészeti Díj irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 10-én 19 órakor a Katona József Színházban, az estet Máté Gábor rendezi.


A Műút egy nagyblokkot közölt a díjazott műről:
http://muut.hu/?tag=nadas
Valamint egy hosszabb beszélgetést is:
http://muut.hu/?p=27626
280.000 leütésnyi kritika és beszélgetés a Világló részletekről a Műútban!

 

Gratulálunk a szerzőnek!

a Műút szerkesztősége

(Forrás: az Aegon Művészeti Díj honlapja.)