cetlik a közelmúltból

A Blimp ezredes élete és halála (Pressburger–Powell) egyik jelenetében: „— …és ki ez a Doyle? — Egy író, uram, ő írja a Sherlock Holmes-sztorikat a Strand magazinba. — Ez a Doyle írja a Sherlock Holmes-sztorikat? — Ő, uram, Conan Doyle, ismeri ezt a nevet? — Sose hallottam, de elolvastam minden Sherlock Holmes-történetet, amióta csak megjelenik.” Közben nálunk, a minap, jeles értelmiségi ismerősöm írja: „— Parti Nagy is kőkemény az ÉS-ben. — Igen, I. Fülkefor telitalálat. — Kicsoda?… Ja, még nem olvastam, csak hallom.”

Az egész elmúlt hónapom szar volt. Bruno idézi A kis katonában (Godard, 1963): „Májusnak még semmi baja, júniust meg már leszúrják.”

13.07.17.jenei01_kep

Mennyire hasonlít a Gosford Park elején Mary a Csengetett, Mylord? Ivy Teasdale-jére.

13.07.17.jenei02_kep_x

Kik a suspense új mesterei a Sir Anthony Hopkins 2013-as Hitchcockja által a kádban olvasott újság szerint (szegény Hitch, hogy fölhúzzák a cikkel!).

13.07.17.jenei04_kep

Egyszer regényt kezdeni úgy, ahogy Truffaut a Lőj a zongoristára c. filmjét indítja: ilyen hatásosan nevetségessé tenni az akció iránti közönségigényt!

13.07.17.jenei05_kep

A Blimp ezredes élete és halála (Pressburger–Powell) egyik jelenetében:
„— …és ki ez a Doyle?
— Egy író, uram, ő írja a Sherlock Holmes-sztorikat a Strand magazinba.
— Ez a Doyle írja a Sherlock Holmes-sztorikat?
— Ő, uram, Conan Doyle, ismeri ezt a nevet?
— Sose hallottam, de elolvastam minden Sherlock Holmes-történetet, amióta csak megjelenik.”
Közben nálunk, a minap, jeles értelmiségi ismerősöm írja:
„— Parti Nagy is kőkemény az ÉS-ben.
— Igen, I. Fülkefor telitalálat.
— Kicsoda?… Ja, még nem olvastam, csak hallom.”

13.07.17.jenei06_kep

Iszonyodás magamtól, amiért a To the Wondert nem akarom másodszor megnézni (de letörölni se merem).

13.07.17.jenei07_kep

„Furcsa, hogy az embernek néha nincs kedve hazamenni” — mondja Jeanne Moreau a Moderato Cantabile (Peter Brook, 1960) jelenetében. Annak ellenére, vagy épp azért, mert akkor/ott túl erős Belmondo… mije is… poétikai identitása.

13.07.17.jenei08_kep

Hogy idegesített az óvatos-narcisztikus Fabrizio a Forradalom előttben!!! (Bertolucci, 1964) Kilépni a polgári világból, elrévedő tekintettel lírázni a kommunistákról — pedig minek kilépni bárhonnan is, nemde? Mit is mond a gyönyörű nagynéni:
Fabrizio:Elszöktél otthonról valaha is?
Gina:Nincs értelme. Elég, ha az ember otthon marad, amikor a többiek elmennek. Ha a többiek otthon maradnak, akkor kell megszökni.
Igazán kíváncsi vagyok, ha kicsit később születik B. B., a ’75-ös „történelmi kompromisszum” után megcsinálta volna ezt a filmet?

13.07.17.jenei09_kep

Borbély Szilárdnál Máli sötétbarna kétfülű táskája. (Nincstelenek, 318.)

13.07.17.jenei10_kep