friss műút

Legfrissebb

Próza

Plonicky Tamás: Felhők feliratozva

„Vaskereszttel a segglyukadban ne balettozz!” – ez van kiírva az Art Club férfivécéjének ajtójára, amitől néhány méterre, túl egy-két szebb napokat látott idült alkoholistán, Toka épp répával kevert abszintesszenciát hány és korántsem foglalkozik holmi értelmetlen falfirkákkal. A lényegre koncentrál: nem szeretné leokádni magát. Ilyenkor semmi sem aggasztja őt igazán. Leszarja a szüleit, a nagyszüleit, a […]

Tovább »
Szepesi Kornél: A cipzáros

Apa hazafelé a falragaszokat bámulta, amiket anya eltűnéséről tettünk ki. Otthon még sokáig emésztette magát. Düh és üresség váltották egymást.

Tovább »
Magyari Gábor: Fiam

Sikeresen megérkeztünk, a pálya előtt már gyerekek és szülők hada várakozott. Apám erősen megszorította a kezemet.

Tovább »
Harag Anita: Fognyom

Megtanulok spanyolul, de azt akarom, hogy magyarul beszélgessünk. Magyarul köszönjön reggel, magyarul kérdezze, csináljon-e kávét, magyarul köszönjön el, ha dolgozni megy, magyarul írjon messengeren, hogy hiányzom, vegyen-e tejet. Hogy olyan magas szinten beszéljen magyarul, hogy azt is ki tudja mondani, megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért.

Tovább »
Szekrényes Miklós: Pszichopuzzle

Nem akarta, hogy határozott tulajdonságokat rendelhessenek nevéhez, egy idő után már arra is törekedett, neve se legyen megjegyezhető.

Tovább »
Balogh Virág Katalin: Négy nap után magamat

Nyár van, a buszra várunk. Fesztivál után, hazaút előtt, életem egyik mélypontján, bár ennek még nem vagyok tudatában, ahhoz túlságosan szét vagyok esve, akárcsak a mögöttem álló négy nap, apró darabokra. Én magam vagyok ez a négy nap, és hiába kókadozom a rekkenő hőségben egy műanyagpoharat gyűrögetve, mozdulatlanságom csak látszat, valójában egy pillanatra sem bírok […]

Tovább »
Nyíri Katalin: A leves

Miután elszívta a szálat, leöblítette az edényeket, letisztította a konyhapultot. Utálta ezt is, minden nap meg kellett csinálnia főzés után, de inkább kétszer mosott és törölt el mindent. Nem akart leülni a konyhaasztalhoz.

Tovább »
Hódsági János: Lettek enyémek

Anyám keze gyógyszerszagú és fehér. Köpenye is fehér, három van belőle. Mosás után vállfára akasztja őket. Mióta apám elköltözött, sok az üres vállfa.

Tovább »
Hartay Csaba: Megvolt már?

Reszelni meg nyögni közben. De nem biztos, hogy mernék hangosan nyögni egy lakásban. Lehet, hogy ezek a nyögések nincsenek is, csak a pornófilmekben, franc tudja.

Tovább »
Kovács Dominik és Viktor: Mit csinált a postás Csilla?

A Csilla ilyenkor sem tudott nyugton maradni. Matatott, zörgött. Irtotta a szöszöket, a száraz kenyérmorzsákat az ágyterítőn, fésülgette az összegubancolódott szőnyegrojtokat, rászólt a Robira, hogy reggel borotválkozzon meg, mert a szoba sötétjében is látszik, milyen szőrös a képe.

Tovább »