friss műút

Legfrissebb

Próza

Fitos Adrián: Vissza

Nem értette Rúfuszt, miért akarja a könyvet, ha egyáltalán nem akar magáról semmit elárulni. André szenvedett tőle, és mérhetetlenül izgatta.

Tovább »
Szijj Márton: Függetlenek függősége

Benne voltunk, és ő már nincsen benne, én meg még mindig, de ő még mindig bennem van és itt is fog maradni. És nem csak ő, hanem mások is, még korábbról előtte, mert aki egyszer be, az többet ki már nem. Én minden esetre így működök.

Tovább »
Hartay Csaba: Paplan alatt olvastam zseblámpával

Ezért olvass. Aki nem olvas, azon meglátszik, amint megszólal. Az olvasás csak a hasznodra válhat. És mindent olvass el. Újságcikket, ponyvát, krimit, szépirodalmat, mikor mihez van kedved. Elkalandozol olvasás közben? Akkor pihenj kicsit. Nem muszáj egyszerre ötven oldallal végezned, ha úgy érzed, sok, akkor csukd be a könyvet, és foglalkozz valami más, hasznos dologgal.

Tovább »
Fehér Miklós: Reinerék világa

Mindketten örültek a mozgásnak, egyetlen edzést sem hagytak ki igazolatlanul, olykor alacsony hőemelkedés ide vagy oda, dobták és rúgták a bőrt.

Tovább »
Sopotnik Zoltán: Palóc (részletek)

A Vásártéren, ahol az ’56-os tömegbelövetés volt, a nem is tudom már, milyen cukrászda előtt játszottak a bácsik, azokkal a félemberes sakkfigurákkal. Mindig csodálattal figyeltem, ahogy hosszú gondolkodás és néhány olaszrizling nagyfröccs után olyan könnyedén rakták másik helyre a bazi nagy figurákat.

Tovább »
Fekete I. Alfonz: Prédikátorok Imbrium tengerén

A teremtmény látványa lassan leereszkedett a talajra. A fortyogó káosz tisztulni kezdett, az egyenként látható részek összeolvadtak és formát adtak az ormótlan testnek. Darabok kapcsolódtak együvé és villództak át egyik állapotból a másikba.

Tovább »
Szvoren Edina: Áruházi blues

Lógnak az emberről a vezetékek, csipog a gép, húsz kérdésre kell válaszolni. A látásvizsgálat egy komédia, az orvos ott sincs. Az asszisztens meg előre ikszeli be a válaszainkat. Mindenki tudja, mit kell mondani, hogy alkalmasnak találják.

Tovább »
Csernus Júlia: A fiúk nem

Annyit értettem meg, hogy köpcös, kalapos felnőttek és egy túlmozgásos nyúl keresnek valami Jessicát. És most jön a lényeg. Hogy is magyarázzam el, mit éreztem, amikor Jessica végül csillogón és hullámzón előúszott a kék függöny mögül. Először elakadt a lélegzetem, hogy ennyi szépség létezhet a világon, egyetlen testbe sűrítve.

Tovább »
Falussy Móric: Nem tud meghalni

Tulipán kolerikus alkat — mondja Keselyű Sanyi, és poharát az ablaküveghez koccintja. Van idő felnézni a kopasz tetejű hegyre. Kanálról kanálra, szívós munkával elhordható-e a hegy? Mindenesetre az erdő igen.

Tovább »
Selyem Zsuzsa: Az első világvége amit együtt töltöttünk

Nem ez volt lefoglalva, de holtszezonban vagyunk, az anyám ágya fölötti képen egy szkafanderes humán, arca helyett egy kis szoba, a háttérben az ég, ott úszik a távolban a Föld.

Tovább »